Friday, December 6, 2013

Pocket Tissue Holder




Ni namanya Pocket tissue Holder.
saya akan shared tutorial ni dengan pembaca semua yea,
Kalau rajin sila la ikut.

Pertama:
Potong 2 keping kain lain-lain kaler atau sama kaler pun x pe..
saiznya 5 1/2'' x 7 1/2".

 
 Saya menggunakan 2 keping kain yang berlainan.
Gambar pudar skit....sorry ek.


                                            

 Langkah ketiga:
JAhit kiri dan kanan kain tersebut.
Jahit yang saiznya 5 1/2"yea...
JAhit bahagian terbalik yea......maksudnya,
2keping kain tu luar bertemu luar,bahagian dalam tu la kita jahit.
Nak kenal mana dalam dan mana luar senang je.....
Kalau yang terang atau gelap warnanya itu tandanya  dalam.
Yang pudar tak bermaya atau pucat lesi warnanya itu tandanya belah dalam.
hehehe,.....

 
Langkah keempat:
Terbalikkan kain yang dah dijahit tu,
Buat macam dalam gambar tue....bagi kemas skit yea.

 

Langkah kelima:
Lipat la ikut garisan tengah td tu....jangan lupa pinkan tau.
Buat kedua-dua belah yea....ikut macam dalam gambar tu juga la...

 Langkah keenam:
Lepas dah pin kan kedua-dua bahagian tue.....
Boleh la jahit.....
Untuk kekemasan,lepas jahit lurus.....boleh la jahit tepi,
Tapi saya x de mesin jahit tepi,so saya jahit zig zag je.
Jadi la......

Dah siap jahit tepi tu....
Apa lagi....terbalikkan la ia.
Jeng-jeng.....beginila rupa nya pocket tissue tu.
Nnt saya upload lg gambar pocket tissue pattern lain pula yea.








Tuesday, December 3, 2013

Pencil Case


Pencil Case.
Hurm....ni pensel case untu anak saya yang sulung.
Megat ahmad Fitri Bin Megat Ahmad Nizam.
Tahun depan dia darjah 4.

Yang ini pula pencil case untuk anak saya yang no 2.
Megat Ahmad Idzham Bin Megat Ahmad Nizam
Tahun depan dia darjah 2.

Senangkan.....tak payah beli dah pencil case.
Pencil case ni diperbuat dari felt.
Kalau ada sesiapa berminat nak order boleh ar contact atau whatsapp saya
018-3598591
Wechat id:melina2004
email:www.melina200411@gmail.com,
www.melina_200411@yahoo.com

Label


Label.

Hurm....
saya dah ada label,
Boleh la lepas ni semua hasil jahitan saya letak label ni skali.
Excited pula yea.
Label ni saya tempah pada Aliza's Embroidery.
Murah jer.....
Terima kasih Aliza

Wednesday, November 27, 2013

Kek Minyak.

 Kek Minyak

As Salam warga blog yang dikasihi.
Dah lama sangat rasanya saya x berblog nie.
So harini saya nak kongsi resepi dengan korang semua.
Kalau berminat boleh la cuba,x minat x pe....x paksa pun.hehehe...jangan mare ar..
Kek yang comot kat atas ni namanya kek minyak.
Tak tau la kenapa letak nama camtu...saya pun cuba org punya resepi.
walhal kek coklat kukus pun ada gak letak minyak,x nak plak letak kek coklat minyak kukus yea
kui kui kui....

Resepinya adalah......

Bahan-bahannya:-

5 biji telur ayam
1 cwn minyak masak
1 cwn susu pekat
1/2 cwn gula castor (kurangkan skit pun x pe)
2 cwn tepung gamdum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu besar ovallete (betul ke eja nya ntah)
1 sudu kecil esen vanilla
pewarna (ikut suka,saya guna apa yang ada kat rumah je)

Cara-caranya:-

Pukul telur + gula + ovallete sampai betul2 kembang.
Masukkan susu pekat + esen vanilla pukul lagi.
Masukkan minyak plak,pukul lagi.
Last sekali masukkan tepung yang dah diayak dengan baking powder tue yea.
Bila adunan dah sebati,bahagikan la ikut warna yang disukai.
Kalau nak lebih dari 2 warna pun x pe.
Pastu,bakar ar dalam suhu160' selama 45min.
dah siap boleh ar makan.....x tunggu sejuk pun x pe.hahaha....
Selamat mencuba yea.

Tuesday, April 23, 2013

Friday, April 12, 2013

Beg botol air

Beg Botol Air,
Muat untuk botol 2 liter.
Beg ni dh diberi pada tuannya.
So,sesiapa berminat nak order boleh wassup saya,018-3598591
Kepada Suriati,akk harap awak berpuashati dengan beg tue,
Insyaallah untuk anak awak akan siap tidak lama lg,Bersabar yea...
Terima Kasih bebanyak kepada yang menyokong saya .



Cekak/Headband

Cekak....

Saturday, March 23, 2013

pouch


Ada cerita disebalik pembuatan pouch ni......nak dengar x?
X per....saya nak cerita gak.
Sebenarnya birthday adik saya 19hb 3 haritu,hadiah saya dh lama sediakan,tapi pembalutnya x plak terpikir masa tu,saya ingat kat rumah ada lg,coz saya mmg suka beli pembalut hadiah banyak2(standby).Nak dijadikan cerita lagi...sebelum berangkat ke rumah mak,saya teringat yang adik saya ni suka beg(apa2 beg).Apa lg,saya buat ar pembalut merangkumi beg khas utk adik saya tu pada hari yang sama x sampai 1/2jam.X kelam kabut dibuatnya.So.....ini la hasilnya,(comot).




Tuesday, March 19, 2013

Brooch

B02
Brooch Abjad/ Nombor

Warna:Random
Material:Felt.
Size:Besar duit syiling RM0.50 yang lama.

Harga : 2@RM1.00 

Berminat?
sila pm saya di:) www.facebook.com/Norazlina Mansor
atau pun email saya;) melina200411@gmail.com
atau wassup/wechat/hubungi terus di 018-359 8591.

Terima Kasih.

Monday, March 18, 2013

Purse

Mini Purse

Tambah kapsyen

Mini purse ni sesuai dijadikan survenier dimajlis perkahwinan atau majlis cukur jambul.
Selain dijadikan purse,ia juga boleh dijadikan card holder dan pocket tissue holder.
Material : Felt
RM2.50 @ 1pcs
RM2.30 @ 50-150
RM2.00 @ 151-300
 email saya,:melina200411@gmail.com
atau sms saya,:018-3598591
Untuk tindakan pantas boleh la whatsap saya di talian 0175957873 
Terima Kasih kepada yang menyokong saya.

Friday, March 15, 2013

Anakku Sayang

My Lovely Daughter...
Love U very much . muah3x..........

Sunday, March 10, 2013

Cekak/Headband

Headband ni saya buat malam td.....khas untuk anak bongsu kesayangan.Comelkan?Tp comot skit ar....ni yang tak puas hati ni....emmm....x per ar nnt buat utk kakak plak.
Pasni nak buat utk anak kawan plak....
Hem.....sesiapa yang berminat boleh ar PM FB saya ek.....(zelina craft) ataupun email saya,melina200411@gmail.com ataupun boleh juga sms saya 0175957873.
semoga anda berpuashati dengan hasil kerja tangan saya.


Saturday, March 9, 2013

Friday, March 8, 2013

keychain.

Kechain ni saya buat dari thn lepas lg......almaklumla x update blog ni pun dh berapa lama.Hem......keychain ni dua2 belah pun ada diletakkan something,nak bg nampak menarik la katakan.Menarik x?Sebenarnya saya saja2 je buat keychain ni pada asalnya...,x tau la plak ada org berkenan so saya buat ar lg utk org tue.Kalau korang ada yg berminat bleh ar PM fb saya.Warna boleh pilih.Harganya pun x mahal.....Jgn lupa PM saya ek.
FB saya (Zelina Craft) ataupun emai saya;melina200411@gmail.com.


Saturday, February 16, 2013

Pencil Case


Pensel case ni saya buat masa anak saya yang tadika tu menyertai jamuan akhir tahun dan birthday party di sekolah tadika.Cikgu menyarankan agar murid2 membawa 3 hadiah setiap orang untuk bertukar2 hadiah,So,....dijadikan cerita,saya x prepair pun hadiah tu.Malam sebelum sambutan tu.....tiba-tiba saya terfikir nak buat pensel case ni.didalamnya saya letak sebatang pensel,sebatang pembaris.1 pemadam dan 1 pengasah pensel.Anak saya apa lagi 'syok' ar dia.Esoknya dia minta plak buat lg....nak bg kwn yg lain plak.Aik mana boleh.....klau yg lain nak kena la beli saya balas.Kepada yg berminat boleh la PM fb saya(Norazlina Mansor) atau pun email saya melina200411@gmail.com
Whatsapp 0183598591
Wechat id :melina2004

Cekak Rambut/Headband

SOLD

SOLD


Hairband atau cekak ni simple jer.....bunganya boleh dilaras.
Harga :
RM 7.90 @ 1pcs
RM 30.00 @ 5pcs

Untuk tempahan sila wassup 018-3598591



Bola Dari Felt Sesuai Untuk Bayi



Bola dari felt sesuai untuk bayi,didalamnya ada loceng dan ia boleh dicuci.Juga terdapat pelbagai warna dan saiz.Kepada sesiapa yang berminat untuk menempah bola untuk anak tersayang boleh la PM fb saya (Zelina Craft) atau pun email saya(melina200411@gmail.com).